Titel: Vitra skadad till döds

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Det är länge sen. Det var på den tiden då mamma var i Ullånger. En kusin till henne blev så förfärligt sjuk. Det började med en böld bak vänstra örat. Så hade hon hem en viskarl. Denna sade, att han hade stått och pissat i ett gammalt hus. Så hade han tagit ett steg tillbaka och därvid råkat trampa på en vitra, och hon var nu mera sjuk än karlen. Så ställde viskarlen ihop en salva och gick ut med. Han skulle gå och smörja vitra. Om hon blev bra, så skulle även den sjuke bli bra, men om vitra dog, så skulle även han må dö, sade viskarlen. En tid därefter dog han, så vitra hade väl måst stryka med.